Jak wspomóc odporność jesienią?
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego warunkuje bardzo wiele czynników, a jednym z nich jest odpowiedni sposób żywienia.
Niedobory składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, selen oraz miedź mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego co w konsekwencji powoduje częstszą podatność na infekcje i zakażenia.
Na szczęście nasza dieta jest bogata w pokarmy, dzięki którym możemy wspierać naszą odporność.
Jeśli od dłuższego czasu borykacie się z jakimikolwiek niepokojącymi dolegliwościami, warto po wcześniejszej konsultacji z lekarzem wykonać kontrolne badania krwi, aby sprawdzić, czy nie wynikają one z niedoboru, bądź nadmiaru danego składnika w diecie. Jesienią i zimą wprowadzamy do swojego jadłospisu pewne zmiany, które pomagają organizmowi przetrwać ten wymagający okres. Na czym należy się skupić?
Oto kilka sposobów na wspomaganie naszego układu immunologicznego:
- jedz codziennie warzywa i owoce bo zawierają beta-karoten i wit C, (zjedzenie 2 sztuk kiwi pokryje Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C,
- pij ok 2 litry płynów dziennie aby prawidłowo nawodnić organizm,
- spożywaj fermentowane produkty mleczne takie jak kefir, jogurt naturalny, zsiadłe mleko czy kiszonki – są one doskonałym źródłem bakterii fermentacji mlekowej, które wspierają nasze jelita i mają działanie prozdrowotne),
- jedz tłuste ryby morskie bogate w kwasy omega-3 (EPA i DHA): śledź, makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk, halibut) przynajmniej 2 razy w tygodniu a jeśli ich nie spożywasz to rozważ suplementację w postaci tranu. Bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (ALA) są produkty pochodzenia roślinnego: siemię lniane, olej lniany oraz orzechy włoskie czy olej rzepakowy,
- zadbaj o aktywność fizyczną regenerację i sen,
- suplementuj witaminę D3.
Warto zadbać o dodatek przypraw do posiłków! Jesienni faworyci to: cynamon, imbir i kurkuma. Działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Doskonale nadają się do przyrządzania ciepłych naparów, sprawdzą się jako dodatek do porannej jaglanki, owsianki, czy też zup krem. Możecie przygotować również domowe koktajle wzmacniające odporność!
Mamy dla Was przepis na super rozgrzewający nasz organizm koktajl (1 szklanka):
- 1 cm startego imbiru,
- 1 cm startej kurkumy (można użyć również tej sproszkowanej, wtedy dajemy 0,5 -1 łyżeczkę),
- Szczypta pieprzu
- Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- Szczypta cynamonu,
- Miód – opcjonalnie jeśli potrzebujesz posłodzić.
Całość zalewamy gorącą wodą, miód dodajemy żeby koktajl posłodzić bo w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Na zdrowie!
Oczywiście, nie wystarczy zaledwie od czasu do czasu spożywać składniki, które cechują się silnym działaniem wspierającym naszą odporność (takie jak np. czosnek, kurkuma, imbir). Podstawą nadal pozostaje różnorodna, zbilansowana oraz bogata w warzywa i owoce dieta.
Pamiętajcie, że jeśli brakuje Wam czasu na samodzielne przygotowywanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków, możecie skorzystać z naszego cateringu Fittanken. Dbamy, aby codziennie dostarczać Wam przepyszne dania, które wzmocnią Wasz organizm.
Pełną ofertę Fittanken znajdziecie tutaj