Skip to main content
13 października, 2022

Jaką dietę wybrać dla siebie?

Każda pora roku jest dobra by zacząć przygodę ze zdrową dietą. Dzięki dopasowanej diecie zyskasz więcej energii, utrzymasz formę i zadbasz o zdrowie.

Wybór odpowiedniej diety, która będzie nie tylko skuteczna, ale też przyjemna w stosowaniu, powinien opierać się przede wszystkim na tym, czego aktualnie potrzebujesz.

Skuteczna dieta to dieta dopasowana do Twoich potrzeb, wyznaczonego celu, stanu zdrowia, trybu życia, preferencji smakowych oraz dostarczająca optymalną dawkę składników odżywczych. 

Sprawdź jaka dieta spośród naszej oferty najlepiej sprawdzi się właśnie dla Ciebie.

SlimFit

Ta dieta jest odpowiednia dla Ciebie, jeśli potrzebujesz zrzucić kilogramy, chcesz przytyć lub utrzymać aktualną masę ciała lub po prostu nie masz czasu ani ochoty gotować. Jej podstawowym założeniem jest wykluczenie produktów wysokoprzetworzonych. 

Jeśli chcesz jeść zdrowo, często odczuwasz zmęczenie i brak Ci życiowej energii ale nie wiesz od czego zacząć to starannie przygotowywana dieta SlimFit to rozmaite smaki, doprawione przyprawami i ziołami. Zaskocz się pozytywnie różnorodnością przepysznych posiłków, w których nie zabraknie sezonowych warzyw i owoców.

Niski IG

Ta dieta jest dedykowana przede wszystkim osobom borykającym się z insulinoopornością, cukrzycą lub tych, które chcą uregulować poziom glukozy we krwi, obniżyć cholesterol i/lub ciśnienie krwi. Dieta z obniżonym poziomem cukru będzie też świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zredukować masę ciała, zadbać o sylwetkę lub po prostu poprawić samopoczucie.

Indeks Glikemiczny to parametr umożliwiający klasyfikację produktów spożywczych pod względem ich wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Stabilny poziom glukozy we krwi przekłada się na brak spadków energii w ciągu dnia oraz zapobiega nagłym napadom głodu, a co za tym idzie: wpływa na lepsze samopoczucie i wyższą produktywność.

Im wyższy wskaźnik IG w produkcie, tym bardziej podnosi on poziom glukozy we krwi. Odpowiednio, im niższa wartość indeksu, tym mniejszy będzie wzrost glukozy po spożytym posiłku. Posiłki komponowane są również w oparciu o niski ładunek glikemiczny.

W tej diecie posiłki przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym, nie dopuszczamy do rozgotowania, używamy jedynie produktów pełnoziarnistych, z menu wykluczamy całkowicie biały cukier oraz miód – do słodzenia używamy ksylitol i erytrytol.

Vege

Jest to opcja diety dla osób, które chcą wykluczyć z diety mięso lub mają ku temu wskazania. W tym wariancie pozostawiamy jednak w menu posiłki zawierające jaja, nabiał i ryby, które są niezwykle cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, a dokładniej kwasów EPA i DHA.

Dieta wegetariańska może być też świetnym wyborem, jeśli chcesz spróbować zróżnicowanych posiłków, zadbać o profilaktykę cukrzycy typu 2 lub utrzymać prawidłową i masę ciała.

Kolejnym powodem, dla którego warto rozważyć wybór diety bezmięsnej, jest ekologia. Masowa produkcja mięsa doprowadziła do ogromnej emisji gazów cieplarnianych, które są szkodliwe dla naszej planety. Rezygnując z mięsa, masz realny wpływ na ograniczenie śladu węglowego z korzyścią dla środowiska. 

Różnorodność składników, zwłaszcza warzyw strączkowych sprawia, że posiłki są urozmaicone i pełne smaków. Daj się zaskoczyć i sprawdź, jak pyszne mogą być dania kuchni roślinnej.

Low Carb

Wybierz tę dietę, jeżeli szukasz sposobu na skuteczną redukcję. Dieta niskowęglowodanowa (low carb) to dieta, w której jedynym założeniem jest ograniczenie węglowodanów, co wiąże się ze zmniejszeniem ilości spożywanych produktów zbożowych m.in. chleba, makaronu, kaszy, ryżu i przetworzonych produktów bogatych w cukier. Dieta obfituje w produkty białkowe oraz tłuszcz. Potencjalnym plusem w długoterminowym utrzymaniu diety low carb jest jej wpływ na większe uczucie sytości. Białko i tłuszcz dodatkowo spowalniają opróżnianie żołądka, co potencjalnie będzie miało wpływ na dłuższe uczucie sytości. Dieta low carb może być pomocna w leczeniu i profilaktyce cukrzycy. Udział węglowodanów w diecie stanowi 35-40% wartości energetycznej.

Soft

Dieta lekkostrawna to modyfikacja diety opartej o zdrowe zasady żywienia, której celem jest zmniejszenie objawów ze strony przewodu pokarmowego, poprawa trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Podstawą tej diety jest ograniczenie oraz wykluczenie produktów, które dłużej są trawione oraz mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Główne ograniczenia stosowane w diecie lekkostrawnej dotyczą produktów z dużą zawartością błonnika nierozpuszczalnego, produktów ostrych, tłustych, wzdymających, kwaśnych, a także cytrusów. Ważna jest również stosowana obróbka termiczna pokarmów, Bazujemy na posiłkach gotowanych, duszonych, przyrządzanych na parze, miksowanych, przecieranych. Potraw nie smażymy, wykluczamy produkty wędzone, piklowane i konserwowe.

Stosowanie diety lekkostrawnej wskazane jest m.in.:

  • w stanach zapalnych (ostrych oraz przewlekłych) błony śluzowej żołądka, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz jelit,
  • po operacjach chirurgicznych,
  • w łagodnym przebiegu nieswoistych chorób zapalnych jelit,
  • w przypadku nadmiernych biegunek,
  • w nowotworach przewodu pokarmowego,
  • w chorobie refluksowej przełyku (GERD),
  • w celu przygotowania przed kolonoskopią, RTG i USG jamy brzusznej.

Jeśli potrzebujesz diety, która nie obciąża układu pokarmowego i wspiera proces regeneracji organizmu to możesz być pewien, że ten styl odżywiania załagodzi Twoje dolegliwości.

Ketoo

Jeśli chcesz zredukować masę ciała i oczekujesz szybkich efektów, wybierz dietę ketoo. Dieta ketogeniczna jest dietą wysokotłuszczową, bardzo niskowęglowodanową z umiarkowaną podażą białka. Dieta ketogenna ma na celu ograniczenie węglowodanów do takiego poziomu, żeby wywołać ketozę. Jest to stan podwyższonego stężenia ciał ketonowych we krwi. Ciała ketonowe (lub ketony) powstają w wyniku niecałkowitego spalania kwasów tłuszczowych. Ketony stanowią alternatywne dla glukozy i kwasów tłuszczowych źródło energii. Podążając zawsze w kierunku zdrowia ustaliliśmy proporcje diety w następujący sposób:

  • Tłuszcze: 70%
  • Białko 20%
  • Węglowodany 10%

Aby utrzymać niską podaż węglowodanów w naszej diecie bazujemy głównie na:

  • mięsach,
  • świeżych rybach,
  • jajach,
  • produktach mlecznych takich jak sery, masło czy śmietana,
  • olejach roślinnych takich jak m.in. oliwa, olej kokosowy,
  • orzechach i pestkach,
  • awokado,
  • niskoskrobiowych warzywach m.in. zielone warzywa liściaste, warzywa kapustne,
  • owocach jagodowych.

Dieta bezglutenowa

Ten wariant diety skierowany jest dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu, mają alergię lub nadwrażliwość na ten składnik i są zmuszeni wyeliminować ten składnik z diety. Menu pozbawione jest produktów zawierających pszenicę oraz pozostałych zbóż glutenowych. Posiłki przygotowane w ramach tej diety mogą być naprawdę smaczne, dobrze zbilansowane i zdrowe. Kosztując tej diety przekonasz się jak doskonałym źródłem energii jest kasza gryczana, jaglana, amarantus czy komosa ryżowa. Z nami odkryjesz nowe smaki, całkiem nowy wymiar energii i doskonałego samopoczucia.

UWAGA: W diecie mogą znajdować się śladowe ilości glutenu, tym samym nie jest ona polecana chorym na celiakię.

Dieta bezlaktozowa

Jeśli zmagasz się z nietolerancją cukru mlekowego to dieta z wyłączeniem laktozy jest właśnie dla Ciebie. Stosowanie się do zaleceń tej diety może prowadzić do złagodzenia objawów nietolerancji pokarmowej oraz osłabienia dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy uczucie ciężkości. Jeśli Twój organizm nie trawi cukru znajdującego się w produktach mlecznych to ten wariant diety został opracowany właśnie dla Ciebie. W naszych jadłospisach wykorzystujemy roślinne substytuty nabiału (napoje roślinne) oraz nabiał bezlaktozowy a nasze posiłki są maksymalnie zróżnicowane i sycące.

Zapewniamy Cię, że posiłki nie zawierające laktozy mogą być smaczne, dobrze zbilansowane i przede wszystkim zdrowe.

Dieta Sport 3 i Sport 5

Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, to wiesz, że prawidłowa dieta jest równie istotna co systematyczny trening. Jesteśmy świadomi, że w diecie liczą się zarówno makroskładniki jak i kalorie. W diecie dedykowanej sportowcom trzymamy się następującego schematu:

  • 60g węglowodanów w formie makaronów, kaszy/ryżu lub (przed obróbką) lub 180 g ziemniaków,
  • 200 g mięsa/ryby/tofu
  • 150 g warzyw – gotowanych i w postaci surówek.

Powyższy rozkład zapewnia w każdym posiłku ok 50g białka. Każde pudełko ma naprawdę sporą objętość i jest obfite w różnorodne witaminy i składniki mineralne.

Ilość kalorii w diecie Sport 3 waha się między 1800 a 2000 kcal i jest to równowartość trzech konkretnych posiłków obiadowych. Natomiast dieta sport 5 zawiera 3000 kcal i składa się z następujących posiłków: śniadanie, II śniadanie oraz obfite w makroskładniki i moc witamin 3 obiadowe posiłki.
Dzięki zdrowym i odpowiednio zbilansowanym posiłkom możesz być pewien, że Twój organizm w czasie wysiłku fizycznego otrzyma odpowiednie składniki regeneracyjne i budulcowe.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości dotyczące doboru diety bądź kaloryczności skontaktuj się z naszym dietetykiem.